Mojnutricionista

Ishrana Bolesnih

 

 

POVIŠEN HOLESTEROL  I TRIGLICERIDI

 

krvni sud holesterol

Da li ste znali da je Srbija zemlja medju prvima u Evropi po smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja odnosono belesti srca i  krvnihvsudova?Jedan od faktora uzroka predstavlja povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi.

Da li se u skorije vreme proverili nivo vašeg holesterola i triglicerida, da li je u granici normale?

 

Referentne vrednosti su sledeće:

Ukupan Holesterol    --  poželjno <5,2 mmol/l, rizično do 6,19, visoko rizično >6,2

HDL( dobar holesterol) –poželjno <1,6 mmol/l, rizično do 1 , visoko rizično >1

LDL ( Loš holesterol)  -- poželjno <3,4 mmol/l, rizično do 4,1 , visoko rizično >4,1

Trigliceridi                 -- poželjno <1,7 mmol/l, rizično do 2,3 , visoko rizično >2,3

 

Ukoliko vaši rezultati nisu u granicama preporučenih, obavezno morate promeniti vašu ishranu kao presudnu u korekciji povišenih vrednosti holesterola i ili triglicerida.

Napomena: pre nego uradite analize nemojte ništa jesti minimum 8 do 12 h pre vadjenja krvi.

Kao što vidite iz priloženih refrentnih vrednosti holesterol se deli na dve frakcije HDL koga još nazivima i dobrim holesterolom i LDL ili tzv. Loš holesterol. HDL se naziva dobrim holesterolom jer praktično prenusi holesterol iz krvi do jetre gde se on metaboliše i na taj način sprečava njegovo deponovanje na zidove krvnih sudova. Dok LDL holesterol pod uticajem sloboddnih radikala oksidise i vezujući se za zidove krvnih sudova dovodi do ateroskleroze i začepljena krvnih sudova što za posledicu ima infarkt miokarda i mozga.

Pravilnom ishranom odredjenom od strane stručnog lica možete sniziti povišeni nivo holesterola ili ukoliko imate genetske predispozicije prevenirati nastanak povišenog holesterola i si posledica koje idu zajedno sa njim.

Naravno pored pravilne ishrane, redovna aktivnost, prestanak pušenja i ograničena konzumacija alkohola utiče na nivo vašeg holesterola.

Prednosti izbalansiranog programe ishrane

zdravo srce

Individualno izbalansiran program ishrane uzima u obzir sve faktore koji kod pojedinca mogu dovesti do povišenog nivoa holesterola ali i triglicerida u krvi. Pa tako recimo ukoliko postoji gojaznost(što nije obavezno jer i mršave osobe mogu imati povišen folesterol) vrši se njena korekcija th redukuje se broj kalorija, potom se definiše dnevna količina holesterola u jelovniku koja ne sme preći 300 mg, dakle za svaku namirnicu se prati koliko ima holesterola na ovaj način praktično se ništa ne izbacuje samo se optimizuju količine namirnica.

Dnevni udeo masti ne sme preći 25 % i to maximum 8 % zasićene masti, praktično bez transmasnih kiselina.

Uvode se tzv. omega tri masne kiseline iz recimo masnih riba, maslinovo ulje, susamovo zamenjuje veći deo suncokretovog ulja.

Savetuje se drugačiji način pripreme namirnica, recimo przenje utice na oksidaciju masti i povecanje aterogenog i kancerogenog potencijala.

Povećavaju se vlakna u ishrani, antioksidanata(vitamina i minerala kao i fitohemijskih materija) koji utiču na sprečavanje oksidace holesterola injegovo taloženje na zidove krvnih sudova.

Vrši se pravilna selekcija namirnica iz svake grupe i koriste se zamene za namirnice koje su bogate holesterolom.

Izbegava se bilo kakva nesvesna greška koju osoba moženapraviti zbog svoje ne stručnosti i ne uzimanja u obzir svih principa kojih se obavezno mora pridržavati kako bi ishrana bila siromašna holesterolom ali veoma bogata drugim esencijalnim materijama, da ne bi ušli u deficit i načinili veće zlo organizmu.

Koncept programa ishrane za sniženje holesterola i triglicerida treba shvatiti kao režim koji će vam predstavaljati smernicu o načinu ishrane tokom celog vašeg organizma.

Postoje specifične namirnice koje snižavaju nivo LDL holesterola a podižu nivo HDL holesterola.

Lek u krajnjoj nuzdi

Postoji lek za sniženje holesterola medjutim sa njim treba obazrivo jer snižava i dobar i loš holesterol a znamo da holesterol veoma bitan za funkcionisanje organizma i njegov deficit može izavati veoma velike zdravstvene probleme, najbolji su prirodni dodatci ishrani ali i sa njima obazrivo i samo u dogovoru sa stručnim licem.

Izrada individualnog programa ishrane

Program ishrane za prevenciju, snižavanje holesterola i triglicerida obuhvata precizno definisan jelovnik kojeg se osoba pridržava oabavezno 3 meseca, savete i spisak namirnica koje se moraju izbaciti u prvom periodu, sugestije oko načina pripreme i organizacije, kao i korekcije u skladu sa reakcijom organizma, pravilno definisanu suplementaciju tj. prirodne dodatke ishrani u skladu sa ciljem.

Ukoliko želite svoj program ishrane i prirodne suplementacije kako bi ste snizili nivo holesterola i triglicerida ali i redukovali telesnu težina i što je najvažnije hranili se zdravo stojim Vam na raspolaganju.


 

ANEMIJA

Postoje različiti tipovi anemija, najznačajnija sa nutricionističkog aspekta predstavlja anemija kao posledica nedostatka gvoždja, proteina, vitamina i koenzima neophodnih za sintezu krvnih ćelija eritrocita, hemoglobina.

Pa se pod anaemijom podrazumeva smanjen broj eritrocita ili hemoglobina u krvi , ili poremećenvolumen eritrocita.

Referentne vrednosti :

 

Muškarci

Žene

Eritrociti

4,2 – 5,8 x 1012/L

3,7 – 5,2 x 1012/l

Hemoglobin

140 -  180 g/l

120 -  160 g/l

Hematokrit

0,45 – 0,52

0,35 – 0,47

Gvoždje

11 – 28 mmol/l

6,6 – 26 mmol/l

Napomena: referenten vrednosti mogu varirati u zavisnosti od metode

Simptomi anemije :

Hronični umor, pad koncentracije, glavobolje, vrtoglavica, česte repiratorne infekcije, nedostatak vazduha naručito pri naporu.

Ukoliko imate dva ili više od navedenih simptoma u dužem vremenskom intervalo obavezno uradite analize krvi i nikako ne uzimajte preparate gvoždja na svoju ruku.

Nakon što analize utvrde da postoji anemija  u konsultaciji sa doktorom treba razmotriti da nije posledica nekih drugih oboljenja, ako nije i kao što je najčešći slučaj posledica loše izbalansirane ishrane i povećanih potreba organizma( trudnoća , dojenje, kod devojčica zbog menstrualnog krvarenja,) definitivno se mora uraditi kompletan režim ishrane i suplementacije na individualnom nivou.

Program ishrane i suplementacije

Lečenje anemije podrazumeva obavezno uvodjenje Gvozdja u obliku dodatka (kapsule ili u tečnom stanju) koncentracija često zavisi od stepena anemije kao i od oblika gvozdja.

Pored suplementa ishrana ima presudan značaj u korekciji anemije kao i poboljšanja opšteg stanja organizma. Svaka osoba je individua za sebe i tako i treba raditi program ishrane. Porgrma precizno definiše kalorisku vrednost koja je neophodna da bi se obavljala sinteza hemogolobina, vodi se računa o unosu kvalitetnih proteina koji direktno utiču na sintezu hemoglobina i eritrocita , zatim koriste se namirnice koje poboljšavaju iskoristljivost gvozdja iz hrane ( npr. Vitamin C) , obavezna dovoljna količina vitamina B kompleksa, B6, folna kiselina, B12 su presudni u metabolizmu i korekciji anemije tako da je obavezna zastupljenost namirnica koje su reprezentativne u ovim sastojcima. Posebno se obraća pažnja na unos namirnica sa visokim sadržajem gvoždja. Najčešće greške učine se kada anemična osoba krene na  ne izbalansiranu rigoroznu dijetu, ovo produbljuje anemiju a osoba se oseća jako loše i često ima sve simptome anemije.


 

 

 

 

Mišićna definicija

----------- Vladimir Vujović---------

     >Ishrana i suplementacija<

Vladimir Vujović savetuje roditelje o pravilnoj ishrani dece.

Festival za decu i tinejdzere "Počinje Škola" T.C Ušće.

 

Mišićna definicija                 

             86 kg           

        nakon 12 nedelja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                            72 kg  

 -------- Vladimir Vujović----         > trening + ishrana + suplementi<

 

 Redukciona dijeta

   --- pre 125 kg posle 99 kg--- 

 ----------- Vladimir Vujović---------

    >Ishrana i suplementacija<

 

INDIVIDUALNI TRENING #GLUTEUS by Vladimir Vujović

    ------ Vladimir Vujović---------       >Ishrana i Trening individualni<

1.   


 

  2.     


 3.  


 4.  

 

 

REDUKCIJA KILOGRAMA

-20 kilograma uz dva ciklusa dijete
    --------- Vladimir Vujović---------

        >dijetetičar-nutricionista<

 

 Redukciona dijeta- Redukcija kilograma

   --- pre 132 kg posle 97 kg--- 

 ----------- Vladimir Vujović---------

   >Individualni trening i ishrana<

 

 Misicna definicija

    74 kg  nakon 7 nedelja 77 kg

--- 16% masti -->> 13% masti

--- 38% misici -->> 42% misici 

 -------- Vladimir Vujović----

   > trening + ishrana + suplementi<

 

 Redukciona dijeta- Mišićna definicija

   --- pre 95 kg posle 81 kg--- 

 ----------- Vladimir Vujović---------

   >Individualni trening i ishrana<

     

1.   

        www.atpsport.comSVE SUPLEMENTE MOŽETE SA POPUSTOM NABAVITI NA 064/ 68 25 686
GRATIS SAVET O PRAVILNOM KORIŠĆENJU.

 

Vladimir Vujović- DietFit Transformacij

   

 

Vladimir Vujović- Fit & Health


 

                               


 

 

 Redukciona dijeta- Zatezanje i oblikovanje

   --- pre 87 kg posle 54 kg--- 

 ----------- Vladimir Vujović---------

   >Individualni trening i ishrana<

Vladimir Vujović- savetuje čitaoce


                    


 

 

 Program ishrane za Definiciju- 3 meseca

   --- pre 97 kg posle 86 kg--- 

 ----------- Vladimir Vujović---------

          > trening i ishrana<

Faktori: Ishrana & Trening