Mojnutricionista

Ishrana i Trening

ISHRANA -TRENING

 

 Da bi ste došli do vašeg cilja, redukcija telesne težine( mrsavljenje ), mišićna masa uz očuvanje i unapredjenje zdravstvenog statusa nephodno kombinovati adekvatan fitnes trening uz pravilno izbalansiranu ishranu. Ova dva faktora su praktično neodvojiva iz više razloga.

Adekvatno napisan program treninga pored toga što će sagoreti odrećeni broj kalorija na samom treningu pokrenuće vaš metabolizam, ubrzava ga pa ćete sagorevati kalorije i nakon što ste završili sa vezbanjem. Medjutim ukoliko vaša ishrana nije pravilno izbalansirana praktično ćete nulirati efekte treninga.

 

 

POVEZANOST ISHRANE I TRENINGA

 Postoji izreka koja govori: NIKADA NE MOŽETE SAGORETI TRENINGOM ONOLIKO KALORIJA KOLIKO MOŽETE UNETI PUTEM HRANE.

Ukoliko se razmotri ova izreka, shvatiće se zbog čega veliki broj ljudi i pored intezivnih treninga ne može da redukuje telesnu težinu i usled čega često odustaje od treninga i svog planiranog cilja redukcije telesne težine.
Prelaskom sa ne izbalansirane ishrane u kojoj preovladjuju masne namirnice sa zasićenim masnim kiselinama, velike količine šećernih koncentrata u vidu raznih grickalica, slatkiša, sokova na pravilno izbalansiranu ishranu, koja se bazira na optimalnim količinama namirnica i pre svega biološki vrednim proteinima neophodnim za izgradnju i oblikovanje mišića, zatim kvalitetnim nezasićenim masnim kiselinama, kompleksnim ugljenim hidratima sa veoma malo prostih šećera prvenstveno iz voća kao idealnog goriva za dnevne aktivnosti i redovne treninge, vaše telo će prestati da skladišti masti u potkožno masno tkivo, ubrzaće metabolizam i početi da sagoreva masne naslage uz napredak u mišićnij masi.


 

POZITIVAN UTICAJ NA ZDRAVLJE 

Pored presudnog uticaja na redukciju kilograma i poboljšanje opšte fizičke pripreme, ishrana ima veliki značaj u očuvanju i unapređenju zdravstvenog statusa. Obzirom da adekvatan trening predstavlja pozitivan stres, on zahteva od osobe optimalnu snabdevenost osnovnim hranljivim materijama (dovoljno vitamina i minerala kao i ostalih esencijalnih hranljivih materija poput proteina, nezasićenih masti, kvalitetnih ugljenih hidrata i vlakana). Ukoliko organizam ne dobija sve hranljive materije počinje se narušavati ravnoteža usled čega dolazi do pada imuniteta, nemogućnosti napredovanja u mišićnoj masi i opštoj kondiciji uz povećanu mogućnost nastanka sportskih povreda i pojave efekta pretreniranosti. 

 

VODJENI TRENING I ISHRANA- individualni program 

Svaka osoba koja želi mršaviti na pravilan način mora imati svoj individualno izbalansiran program ishrane i adekvatno definisan program vežbanja. Ishrana i trening moraju biti uskladjeni i moraju pratiti cilj, u praksi to zanči da unapred treba definisati kako ćete trenirati u koje vreme ćete trenirati i skladu sa time odrediti šta ćete jesti pre treninga , nakon treninga ali tokom čitavog dana da bi ste postigli redukciju telesnih masti odnosno mišićnu masu.  Osoba koja adekvatno vežba ne sme ići  na rigorozne dijete jer će sigorno ući u deficit sa hranljivim materijama što vodi narušavanj zdravstvenog statusa osobe kao i odustajanju a odmah potom  vraćanju izgubljenih kilograma. Kako je cilj redukcija telesne tezine neophodno je smanjiti ukupnu dnevnu  kalorisku vrednost ali u skladu sa individuom (njenim polom , visinom , težinom , ne samo treningom već i ostalim aktivnostima, fiziološkim stanjem itd.), nephodno je povećati količinu kvalitetnih bezmasnih proteina, kako bi obezbedili dovoljno gradivne materije za oblikovanje mišića i osećaj sitosti, zatim optimalna količina 20% dnevne energetske vrednosti kvalitetnih masti i optimalna koncentracija vitamina i minerala a sve u cilju očuvanja  radne produktivnosti i zdravstvenog statusa osobe i pored redukcije telesne težine. Evo jednog primera iz prakse gde veoma često osobe koje žele da smršaju pogreše: dok vezbaju piju aromatizovane vode koje sadrže značajne količine šećera i na taj način praktično ne dozvoljavaju da se njihovo potkožno masno tkivo troši kao izvor energije  u toku treninga, tj blokiraju gubitak kilograma ili ga značajno usporavaju.

Zaključak je sledeći: Kontinuirano sprovodjenje profesionalno definisanog i vodjenog treninga uz individualno izbalansiran program ishrane siguran su put do redukcije kilograma, povećanja mišićne mase, optimalnog zdravstevog statusa i kondicije, te samim tim užitak u sopstvenoj figuri, prevenciji bolesti i lakšoj adaptaciji na stresne situacije.

Proporcijom do uspeha = Mršavljenje - mišićna masa : Ishrana - trening 

ZAKAŽITE VAŠ INDIVIDUALNI TRENING, PROGRAM ISHRANE DOBIJATE GRATIS!

Vladimir Vujović

nutricionista i trener

 

 Redukciona dijeta

   --- pre 125 kg posle 99 kg--- 

 ----------- Vladimir Vujović---------

    >Ishrana i suplementacija<

 

INDIVIDUALNI TRENING #GLUTEUS by Vladimir Vujović

    ------ Vladimir Vujović---------       >Ishrana i Trening individualni<

1.   


 

  2.     


 3.  


 4.  

 

     

1.   

        www.atpsport.comSVE SUPLEMENTE MOŽETE SA POPUSTOM NABAVITI NA 064/ 68 25 686
GRATIS SAVET O PRAVILNOM KORIŠĆENJU.

 

Vladimir Vujović- DietFit Transformacij

   

 

Vladimir Vujović- Fit & Health


 

                               


 

Vladimir Vujović- savetuje čitaoce